بسم الله الرحمن الرحیم
“روش مونته سوری در مهد کودک “
تقریبا بیش از یک قرن است که روش آموزشی “مونته سوری” در گروه سنّی پبش دبستانی و مهد کودک تدریس میشود .
ماریا مونته سوری ، اولین زنی بود که این روش را ابداع کرد و الگوی جدیدی برای آموزش بچّه ها ارائه نمود و همین امر باعث شهرت جهانی او، در نظام تعلیم و تربیت شد.
اصول روش آموزش مونته سوری
روش آموزشی مونته سوری که ابتدا برای آموزش کودکان استثتنایی ، و بعدها با هدف آموزش زود هنگام خردسالان ۵-۲ تا ۶ ساله اختراع شد، بر چند اصل موکد است :
۱-احترام به کودک به عنوان یک فرد
2- آگاهی از روند رشد کودک و مشاهده شدن بسیار دقیق و حسّاس کودک
۳-توجّه به اینکه ، بازی کودک در حقیقت کار کودک است، می باشد .
مزیّت های روش آموزشی مونته سوری
۱_راهنمای زندگی عملی و همچنین کسب مهارت های لازم در زندگی
۲_یاد گیری آگاهانه به کمک حسّ ها
۳_هنر تکلّم و سخن گفتن
۴_ریاضیّات و شناخت محیط اطراف
۵-رشد اجتماعی و گروهی کودک
۶_قرار گرفتن کودک در مرکز فعالیّت و راهنما بودن معلم
۷_ارزیابی شخصی کودک و آگاهی به نقاط ضعف او
به طور کلّی میتوان گفت که روش آموزشی “مونته سوری”، یک روش عملی -آموزشی می باشد که بر روی مراحل پیشرفت کودک ، از خردسالی تا بزرگسالی و در کل کسب مهارتهای لازم در زندگی ، تاکید زیادی دارد تا در مراحل گوناگون زندگی کودک بتواند از پس مشکلات خود برآید مهارت هایی مثل چگونگی بستن بند کفش ،پوشیدن لباس ، خوردن غذا ، دستشویی رفتن بدون کمک دیگران ، که این مهارت ها توانایی حسّی –حرکتی ، همکاری ، قدرت عمل و در کلّ اعتماد به نفس و استقلال کودک را افزایش میدهد.
در این روش ، وسایل کمک آموزشی به گونه ای طراحی میشوند که کودک به وسیله ی آن ها از حواسّ خود، مثل دیدن ، لمس کردن ، حسّ کردن ، شنیدن و حرکت کردن کمک می گیرد و افکارش را به صورت شفاهی ، بیان میکندو به این صورت در خواندن ، هجا کردن قواعد و مهارت خوشنویسی پیشرفت میکند و مهارت نوشتن را در سنّ پیش دبستانی می آموزد ، همچنین کودک در مقطع مهد کودک و پیش دبستانی ، می تواند چیزهایی را که میبیند، بشمارد تا بعد هم بتواند اشیاء سخت و جامد ، مثل مهره های رنگی را شمارش کند .
از طرفی نیز ، چون کودکان در گروه های سنّی مختلف با هم حضور دارند، آداب اجتماعی و کمک به همدیگر را یاد می گیرند و به این صورت روابط اجتماعی شان نیز پیشرفت می کند ودر مورد حیوانات و روش زندگی آنها ، زبان دوّم ، تاریخ ، موسیقی و بقیّه علوم نیز آموزش می بینند.
در روش آموزش مونته سوری کودکان به طور فعّال ، در فرآیند آموزش ، شریکند و معلِّم نقش راهنما را دارد و انتخاب کاربه وسیله ی خود کودک و با توجّه به توانایی های اوصورت می گیرد.
حتّی او می تواند در اطراف حرکت کند و در کار گروهی نظر خود را بگوید ودر انضباط و اداره کردن کلاس همکاری نماید و به این صورت کار گروهی ، منضبط بودن ، آزاد منشی و حلِّ اختلافات شخصی را فرا می گیرد .
ارزیابی شخصی و آگاهی به نقاط ضعف از طرف خود کودک ، از جمله اصول اساسی روش مونته سوری میباشد که در این صورت کودک توانایی تجزیه و تحلیل اشتباهاتش را فرا میگیرد ، چون او آزادانه سوال می پرسد ، جستجو میکند و ارتباط برقرار می نماید .
ودر آخر میتوان گفت ، کودکانی که در مهد کودک و پیش دبستانی با این روش آشنا می شوند و آن را تجربه می کنند ، اعتماد به نفس بیشتری نسبت به بقیّه ی همسالان خود دارند ودر آینده نیز ، آگاهانه و با علاقه ی بیشتربه تحصیل می پردازند.
مسئله ای مهمّ که در دوران بزرگسالی ِ این گونه کودکان و زندگی شخصی ، شغلی و تحصیلی ، اثرات مثبتش را نشان خواهد داد.
مولّف : فرشته اسماعیلی