آموزش مفهوم زمان به کودکان میتواند کمی دشوار باشد؛ زیرا کودکان در سنین کم بیشتر میتوانند موضوعات قابل لمس را درک کنند. اگر بتوانیم با استفاده از روشهایی درک مفهوم زمان را آسانتر کنیم و آن را قابل لمس کنیم؛ بی شک کودکان میتوانند زمان را با علاقه فراگیرند. آموزش مفهوم زمان به کودکان میتواند استفاده بهتر از زمان را در سنین بزرگسالی به همراه داشته باشد. برای بررسی برترین روشهای یادگیری با ما همراه باشید.
آموزش مفهوم زمان به کودکان خیلی مشکل است زیرا بعضی کلمات مانند هفته آینده، پس فردا، چند ماه قبل و چند دقیقه منتظر باش برای کودکان نامفهوم هستند. با گفتن جمله ” نیم ساعت دیگه حرکت میکنیم ” شما کاملا متوجه مدت زمان آن میشوید و برای شما واضح است. در طول این نیم ساعت شما میتوانید آماده رفتن شوید؛ ولی مفهوم این جمله برای یک کودک چهار ساله قابل درک نیست.
یادگیری مفهوم زمان به کودکان میتواند ماهها و سالها طول بکشد. آموزش زمان به کودکان میتواند از 2 سالگی آغاز میشود؛ ولی کودکان از سن 6 سالگی به بعد تازه شروع به یادگیری زمان میکنند و علاقه خود را نشان میدهند.
درک مفهوم زمان در سنین خردسالی
کودکان در دو سال اول زندگی قادر به درک مفهوم زمان به درستی نیستند و مفهوم زمان را تنها با معیارهای فیزیولوژیک انسانی میتوانیم برای آنها بیان کنیم. برای نمونه شب را زمان خوابیدن و صبح را زمان بیدار شدن مثال بزنیم. ما میتوانیم مطابق با سن کودکان و در چارچوبهای زمانی و برنامه ریزی دقیق به آموزش مفهوم زمان به کودکان کمک کنیم. بچهها در حال زندگی میکنند و هر لحظه برای آنها تازگی خاصی دارد.
آموزش مفهوم زمان در 3 تا 4 سالگی
برای کودکان سه تا چهار ساله مفهوم زمان بسیار مبهم، گنگ و ناشناخته است، به همین دلیل است که در انتظار ماندن برای این گروه از کودکان مفهومی ندارد و آنها را بیقرار میکند زیرا نمیتواند درک کند تا چه مدت زمان قولی که والدین به او دادهاند را میتوانند، به تاخیر بیاندازند.
در این سنین کودک همچنان توان درک زمان حال، گذشته و آینده را ندارد، اما در این سن تنها قبل و بعد را میتواند بفهمد؛ برای نمونه اول ناهار را میخوری و سپس بازی میکنی یا اول حمام میکنی و بعد به خانه مادربزرگ میرویم . فردی که به کودکان زمان را آموزش میدهد باید عواطف کودکان را نیز در نظر بگیرد و با بازی و سرگرمی گیرایی مفهوم زمان را افزایش دهد.
آموزش زمان در سنین مهدکودک
به صورت کلی قبل از شش سالگی مفاهیم روز، هفته، ماه و ساعت برای کودک قابل درک نیست، اما زمانی که کودک وارد سن ورود به مهد کودک میشود (پنج الی شش سالگی) کم کم میتواند با مفهوم زمان آشنا شود، حتی کودک فصلها و یا تغییر آنها را میتواند بهتر درک کند. در سن هشت سالگی درک مفهوم زمان برای کودک کامل میشود و بهترین زمان برای آموزش مفهوم زمان به کودکان است.
روش های برتر آموزش مفهوم زمان به کودکان:
آموزش مفهوم زمان به کودکان بسیار مهم است؛ زیرا اگر کودک از همان سنین ابتدایی به اهمیت زمان و برنامه ریزی در زندگی خود پی نبرد نمیتواند در بزرگسالی از وقت خود برای رشد و پیشرفت استفاده کافی را ببرد. آموزش زمان به کودکان بهتر است با استفاده از بازی و سرگرمی صورت بگیرد تا کودکان علاقه بیتشری به یادگیری نشان دهند. در ادامه 3 روش برتر آموزش مفهوم زمان را برسی میکنیم.
1. ترسیم نقاشی
بچهها از نقاشی کردن و استفاده از رنگها لذت میبرند؛ شما میتوانید از این علاقه مشترک کودکان استفاده گرده و روزهای هفته را با استفاده از نقاشی برای او ترسیم کنید. مثلا روز جمعه را با شهربازی و روز شنبه را با ملاقات با یک دوست به او نشان دهید. میتوانید از کودکان خود نیز بخواهید که روز قبل خود را نقاشی کنند. با این تمرین کودکان روزهای هفته را شناسایی میکنند و میتوانند برنامه ریزی را بیاموزند.
2. نماد سازی
میتوانید با استفاده از نماد و نشانههای مخصوص هر فصل، فصلهای مختلف سال را به کودک خود آموزش دهید. از طریق نمایش عکس درختان در فصلهای مختلف سال، گل و شکوفه در فصل بهار یا برف در فصل زمستان، کودک شما میتواند فصلهای مختلف را شناسایی کند.
3. استفاده از چوب خط
روز تولد برای کودکان بسیار پراهمیت است و منتظر هستند که روز تولدشان برسد. میتوانید با استفاده از چوب خط های زیبا تعداد روزهایی را که تا تولد او مانده مشخص کنید و به او بگویید زمانی که چوب خط ها تمام شوند روز تولد او فرا میرسد؛ این روش میتواند آموزش مفهوم زمان به کودکان را قابل درکتر کند و صبر و انتظار را نیز به او آموزش دهد.
آموزش از طریق هوش های گاردنر:
حتی می توان از طریق هوش های گاردنر این مورد را به کودکان آموزش داد:
هوش موسیقی:
فعالیت هایی مانند شعر خواندن را انجام میدهیم که درمورد روزهای هفته و ماهها است چون کودکان عاشق شعر خواندن هستند
هوش فضایی:
کودکان کاردستی تقویم درست میکنند ، زمان تولد ،جشنها و تعطیلات را با استیکر تزیین میکنیم و آموزش میدهیم هرشب قبلاز خواب روزهای هفته را برچسب بزنند.
هوش کلامی:
زمانی که با کودک حرف میزنیم از کلماتی که در آن ( زمان ) به کار رفته، استفاده می کنیم مانند: امروز ، دیروز و دیشب
برای کودکان کتابهایی که در آن به روزهای هفته و فصلها اشاره شده، می خوانیم.
هوش فضایی:
برای آموزش ماهها با استفاده از هوش فضایی از کاردستی فصلها استفاده میکنیم، بازی فصل را به صورت تئاتر عروسکی انجام میدهیم و با استفاده از شعرها خصوصیات فصلها و میوههایی که در هر فصل وجود دارد را می خوانیم.
مجموعه دانشگاه کوچک به عنوان بهترین پیش دبستانی در اصفهان با دارا بودن محیطی شاد و علمی، با استفاده از پژوهش های روان شناسی و مشاوره جهت پرورش کودک بر اساس تقویت هوش های نه گانه در خدمت شما عزیزان می باشد و هدف این مجموعه پرورش کودکانی شاد با هویت تحصیلی موفق است.