مهارت های حرکتی چیست؟
مهارت های حرکتی مهارت هایی هستند که حرکات و وظایفی را که هر انسان از بدو تولد تا پیری انجام می دهد را قادر میسازند. این مهارت ها حرکاتی هستند که برای انجام کارهای روزمره، از توانایی غذا خوردن تا حرکت از مکانی به مکان دیگر را فراهم می سازند. به طور معمول، کودکان مهارت های حرکتی خاصی را در سنین خاص فرا می گیرند.
دسته بندی مهارت های حرکتی:
مهارت های حرکتی به دو دسته مهارت های حرکتی ظریف و مهارت های حرکتی درشت تقسیم بندی می شود.
مهارت های حرکتی ظریف مهارت هایی هستند که نیاز به کنترل و دقت بالایی در عضلات کوچک دست دارند (مانند استفاده از چنگال).
در مهارت های حرکتی درشت، کودکان از عضلات بزرگ بدن برای ایجاد تعادل، هماهنگی، زمان واکنش و قدرت بدنی استفاده میکنند تا حرکات بزرگتری مانند راه رفتن و پریدن انجام دهند.
مهارت های حرکتی درشت در۵ سالگی:
با دو دست توپ را می گیرد.توانایی پریدن و خم شدن تا لمس انگشتان پا را دارد.هنگام حمل اشیا از پله ها بالا و پایین می رود.
مهارت های حرکتی درشت در ۶ سالگی:
می تواند به توپ در حال حرکت لگد بزند.از روی اجسام به ارتفاع ۱۰ اینچ می پرد.به کمک چرخ های آموزشی (کمکی) می تواند دوچرخه سواری کند.پرتاب هایی دقیق و هدف دار انجام می دهد.
مهارت های حرکتی ظریف در۵ سالگی:
- یک دایره را برش می دهد.
- یک مثلث را ترسیم می کند.
- مداد را به درستی می گیرد.
- کفش خود را می پوشد.
مهارت های حرکتی ظریف در ۶ سالگی:
- یک سازه کوچک با بلوک می سازد.
- یک پازل ۱۶ تا ۲۰ تکه را کنار هم قرار می دهد.
- با قیچی به خوبی برش می دهد.
- از چاقو برای بریدن غذا استفاده می کند.
روش های تقویت مهارت های حرکتی در کودکان:
۱- کمک به مهارت راه رفتن:
روی فرش یا سرامیک خانه نوارهایی را بچسبانید و از کودک خود بخواهید دقیقا روی آنها راه برود. این یکی از سادهترین روشها برای تقویت مهارت راه رفتن و ایجاد تعادل در اندام کودک است..
۲- مهارت جست و خیز کردن:
برای کمک به ایجاد تعادل در کودک از او بخواهید وقتی از کنار دیواری عبور میکند، پس از دست زدن به دیوار یکبار بپرد. سعی کنید هنگام جست و خیز کودکتان آواز بخوانید تا او با ضرب اهنگ شعری که میخوانید جست و خیز کند.
۳- تقویت مهارت پریدن:
اجازه دهید کودک شما از جایی که قبلا مجاز نبود، بپرد؛ مثلا به او اجازه دهید از لبه تخت خواب در آغوش شما بپرد. پلهها بهترین مکآنها برای پریدن کودکان هستند. میتوانید پلههای ایمن در پارک یا محیط خانه را انتخاب کنید و از کودک خود بخواهید از روی پله به روی زمین بپرد.
۴- تقویت مهارت دویدن
بازیهایی که به دویدن نیاز دارند را در خانه انجام دهید؛ بازیهایی مانند فوتبال، قایم باشک یا توپ بازی میتواند مهارت دویدن در کودک را تقویت کند.
از کودک خود بخواهید به سمت هدف خاصی بدود؛ به عنوان مثال عروسک خود را از لبه فرش که مثلا رودخانه خروشانی است نجات دهد.
فعالیت های بهبود دهنده مهارت های حرکتی:
- فعالیت های نوشتاری:
همین که کودکتان بتواند یک وسیله نوشتاری را در دست بگیرد یعنی او از مهارت های حرکتی ظریف استفاده می کند. برای تقویت این روند، فقط کافیست از یک مداد یا سایر وسایل مخصوص نوشتن استفاده کنید و به کودکتان کمک کنید تا با این ابزار و با استفاده از خطوط صاف و منحنی، حروف مختلف را بنویسد.
- باغبانی و کاشت:
کاشت بذر برای پرورش گیاهان جدید یا عوض کردن گیاهان پلاسیده با گل و گیاهان جدید به بچه ها کمک می کند تا بین حرکات چشم و دستشان هماهنگی ایجاد کنند. در کنار این مسائل، کودکتان با طبیعت و زیبایی های آن هم آشنا می شود.
- بریدن:
به کودکانتان کمک کنید تا با قیچی اشکال مختلف روی کاغذ، پارچه یا موارد دیگر را برش بزنند. نگه داشتن قیچی و بریدن اشکال از جمله فعالیت های بسیار خوب است که نه تنها جنبه سرگرمی دارد بلکه مهارت های حرکتی ظریف را هم تقویت می کند.
- فشار دادن دکمه:
کودک شما باید بتواند از دست خود برای فشار و بالا و پایین کردن دکمه هایی مثل کلید برق یا هر چیز دیگری استفاده کند. ایجاد قدرت لازم برای فشار دادن این دکمه ها به کودک کمک می کند تا مهارت های حرکتی ظریف خود را تقویت کند.
نکته مهم:
مهارتهای حرکتی به کودکان در ایجاد تعادل، تقویت اندامهای بدن و در نهایت سالم زندگی کردن کمک فراوانی میکند. کودکان تا ۵ سالگی باید بیشتر این مهارتها را بیاموزند بنابراین دقت کنید که کودک شما تا قبل از این سن در انجام این فعالیتها مشکلی نداشته باشد.
مجموعه دانشگاه کوچک به عنوان بهترین پیش دبستانی در اصفهان با دارا بودن محیطی شاد و علمی، با استفاده از پژوهش های روان شناسی و مشاوره جهت پرورش کودک بر اساس تقویت هوش های نه گانه در خدمت شما عزیزان می باشد و هدف این مجموعه پرورش کودکانی شاد با هویت تحصیلی موفق است.