در مدارس پیش دبستانی هدف اصلی، آموزش مفاهیم و دروس اولیه و آماده سازی بچه ها برای ورود به مدرسه است .کودکان پیش دبستانی با محیط آشنا میشوند و دیگر در زمان ورود به مدرسه دچار استرس و اضطراب نمی شوند تعدادی از مهارت هایی که دانش آموزان پیش دبستانی در مقطع پیش دبستانی یاد میگیرند عبارتند از:
- تمرکز و توجه
- مهارت ریاضی
- مهارت حل مسئله
- برقراری ارتباط
- خلاقیت
- مهارت های اجتماعی
- مهارت های حرکتی
- بازی کردن
تمرکز و توجه
فراگیری مهارت تمرکز و توجه در مقطع پیش دبستانی از جمله مواردی است که کودکان در مقطع بالای تحصیلی نیاز به آن دارند.پس از مشخص شدن علت عدم تمرکز در کودکان پیش دبستانی به راحتی می توانید به کارگیری روش ها و تکنیک هایی که مشاوران ارائه می کنند مشکل را رفع نمود .والدین در این خصوص نقش مهمی دارند چرا که بیشترین تایم زمانی را با کودکان می گذرانند ،
فواید توجه و تمرکز
الف) کیفیت بهتر کار
ب) بهروری بالاتر
ج) رشد خلاقیت
د) کاهش استرس
مواردی هم وجود دارد که باعث ایجاد تمرکز بهتر برای کودکان پیش دبستانی می شود .
- تفریح و سرگرمی در مناطق سرسبز
- بهبود وضعیت کیفیت تغذیه
- ایجاد آرامش در محل زندگی
مهارت ریاضی
مفاهیم ریاضی به میزان زیادی در دوران زندگی موثر است .روش هایی که می توان از آنها برای مهارت ریاضی کودکان پیش دبستانی استفاده کرد.
الف) از کودک خود برای وارد کردن شماره تلفن کمک بگیرید.
ب) همه چیز در محیط اطراف را با کودک خود بشمرید .
ج) از فرزند خود بخواهید وسایل خانه را برشمرد و دسته بندی کند .
بخشی از مهارت ریاضی که به کودکان پیش دبستانی باید آموزش داده شود :
- طبقه بندی کردن
- ردیف کردن
- حفظ کردن اعداد
- هندسه
- تشخیص شباهت ها و چهره ها
مهارت حل مسئله
مهارت حل مسئله ،اساس تمام زمینه های دانش است .چه کودک خردسال چه دانشمند ،هر دو یک فرایند یکسان تفکر و حل مسئله را به کار می گیرند. از طریق یادگیری حل مسئله است که کودک مهارت های فکری شان را می سازند. همچنین آموزش مهارت حل مسئله به کودکان باعث افزایش توانمندی های عاطفی، اجتماعی، بدنی، زیباشناسی و اخلاقی آن ها می شود. کودک با یادگیری حل مسئله می تواند خلاقیت را افزایش دهد. توانمندی شان در ریاضیات بالا برود و اعتماد به نفسشان در انجام کارهایی که تاکنون نکرده اند زیاد می شود و باعث میشود در رهبری توانمند شوند .
برای پرورش مهارت حل مسئله می توان روش های زیر را به کار برد .
- فراهم کردن محیطی برای حل مسئله شامل تشخیص مسئله،یافتن گزینه های گوناگون ( مثلا از طریق طوفان ذهنی) تست گزینه ها ،ارزیابی انچه که رخ می دهد می باشد .
- ایجاد سوال در ذهن کودک
- ایجاد امکان آزمون و خطا
- برانگیختن حس کنجکاوی
برقراری ارتباط
روش های تقویت مهارت برقراری ارتباط به صورت :
- به کودک خود فرصت دهید .
- بیش از حد اشتباهات کودک را اصلاح نکنید .
- پذیرفتن کودک خود به عنوان یک هم صحبت کامل
- یک الگوی خوب برای فرزندتان باشید .
خلاقیت
موارد مهم در پرورش خلاقیت:
- جرات اشتباه کردن
- تقویت هوش هیجانی
- انتخاب هدف
- فراهم کردن امکانات
- ایجاد فضای رقابتی
- تقویت روحیه و ایجاد اعتماد به نفس
- پرورش روحیه، شکست مقدمه پیروزی
- تشویق و تحسین کودک
- نترسیدن از اشتباه
مهارت های اجتماعی
مهارت اجتماعی، مجموعه توانمندیهای کودک است که باعث موفقیت در زندگی اجتماعی کودک می شود .
مهارت اجتماعی با توجه به موارد زیر تقویت می شود :
- اعتماد به نفس
- توانایی قانع کردن دیگران
- مشارکت در امور اجتماعی
- مسئولیت پذیری
- عذرخواهی در صورت بروز اشتباه
- برای مطرح کردن خود و جلب توجه دیگران دروغ نگو
- ابراز نظر کردن در جمع
مهارت های حرکتی
مهارت حرکتی یکی از بهترین مهارت هایی که می توان آن را پیش نیاز یادگیری برای کودکان پیش دبستانی دانست .مهارت حرکتی باعث رشد عقلی و همچنین رشد فیزیکی بیشتر در کودکان می گردد .
روش هایی که برای تقویت مهارت حرکتی به کار می رود عبارتند از :
- بازی های حرکتی
- کمک و همکاری در منزل
- کلاس های ورزشی
- درست کردن کاردستی
بازی کردن
کودک هنگام بازی کردن بخشی از نیروی ذهنی و بدنی خود را به کار می گیرد .بازی یک عملکرد هدفمند است که اگر نتیجه نداشته باشد کودک از آن لذت می برد .کودک به وسیله بازی کردن با اطرافیان خود ،ارتباط بر قرار می کند .بازی کردن می تواند رابطه ای بین کودک و فرهنگ جامعه اش برقرار کند که موجب آماده سازی جسمی ،فکری و عاطفی کودک شود .
فواید بازی
- تقویت هوش هیجانی
- پرورش خلاقیت
- افزایش فعالیت بدنی
- ایجاد حس رقابت
- ایجاد آرامش
کودکان در پیش دبستانی فرصت های فراوانی برای برقراری ارتباط با کودکان متفاوت خواهند داشت .این کار به آنها کمک می کند بیاموزند رشد کنند و به پختگی برسند .
از مهمترین فواید پیش دبستانی ها ، اجتماعی شدن کودکان است ، به ویژه اینکه کودکان می آموزند چطور به بزرگترها ، دیگر کودکان و محیط خود احترام بگذارند .کودکان در دوران پیش دبستانی می آموزند چطور نوبت را رعایت کنند .همکاری کنند و با دیگران سهیم شوند و تعاملات اجتماعی ، کودک حل مسئله، انعطاف پذیری در مواجهه با دیگران و مدیریت خود در شرایط استرس آور را می آموزند .
علاوه بر این در پیش دبستانی ، کودک درسهای مهمی درباره مستقل شدن از پدر و مادر و تطابق با محیط جدید می آموزد .پیش دبستانی ها به موازات تامین فضای امن ، سرگرم کننده و اکتشافی برای کودکان که به اعتماد به نفس کودک کمک می کند و کودک را برای جدایی از پدر و مادر آماده می کند .
مجموعه دانشگاه کوچک به عنوان بهترین پیش دبستانی در اصفهان با دارا بودن محیطی شاد و علمی، با استفاده از پژوهش های روان شناسی و مشاوره جهت پرورش کودک بر اساس تقویت هوش های نه گانه در خدمت شما عزیزان می باشد و هدف این مجموعه پرورش کودکانی شاد با هویت تحصیلی موفق است.
جمع آوری: شادی محمدنژاد