موسیقی از دوران جنینی بر نوزاد تأثیر میگذارد به طوری که او میتواند در حد خود آن را درک کند و تشخیص بدهد. حتی نوزادی که به دنیا میآید به صداهای اطراف خود حساس است و میتواند به موسیقی عکسالعمل نشان بدهد. مثل آرامش گرفتن با لالایی.
اهمیت موسیقی برای پرورش کودکان بسیار زیاد است به طوری که آموزش موسیقی به کودکان تأثیرات مثبتی روی روحیات آنها میگذارد. کودکان همیشه نمی توانند با استفاده از کلمات احساسات خودشون رو بیان کنند اما استفاده از هنر، موسیقی و یا نمایش روش هایی برای بیرونی کردن و همراه ساختن دیگران در این روند هست . به محض شکل گیری این ارتباطات، به اشتراک گذاشتن تجربیات سخت برای ما آسان تر خواهد بود. والدین می توانند به کودکان کمک کنند تا از قدرت فعالیت های خلاقانه بهره مند شوند. مشارکت در فعالیت های خلاقانه نه تنها برای کودکان آسیب دیده مناسب هست بلکه کودکانی که دچار این مشکلات نیستند هم می تونند از مزایای آن بهره مند شوند.
تاثیر و اهمیت موسیقی بر فعالیت کودکان
گوشدادن به موسیقی، هر دو نیمكره مغز (نیمكرههای چپ و راست) درگیر فعالیتهای ذهنی میشوند. البته منظور از موسیقی فقط خواندن شعر نیست بلكه ساز زدن، ملودی، تُن، انواع صداها، آكورد و ریتم را نیز شامل میشود.
در مسائل عاطفی نیز موسیقی باعث میشود کودکان بهتر بتوانند خودشان را ابراز کنند و با دیگر هم سن و سالان خود ارتباط برقرار کنند. به علاوه موسیقی میتواند بر جنبههای دیگر کودکان هم تأثیر مثبت بگذارد و به دلیل اینکه بخشهای مختلفی از مغز کودکان را درگیر میکند، میتواند در بهبود و پیشرفت کودکان در زمینههای دیگر مثل ریاضیات و زبان کمک کند همچنین به خاطر نظم و ترتیب درونی که داراست میتواند استدلال منطقی را به کودکان القا کند و هم چنین آنها را از تشویشهای ذهنی و نگرانی و استرس دور نگه دارد بنابراین موسیقی تأثیر بسزایی در افزایش تمرکز و دقت کودکان دارد.
موسیقی سرعت یادگیری کودکان را افزایش می دهد. کودکانی که به نواختن موسیقی می پردازند توانایی بیشتری در مهارت های خواندن و درک ریاضیات دارند . رامو موسیقی سبکی از موسیقی با سازبندی خاص و ملودیهای ساده و شیرین است که توسط آهنگسازان بزرگسال برای کودکان ساخته میشود و مخاطبانی تا سطح نوجوانان را در بر میگیرد. تقویت مهارت های اجتماعی کودک از دیگر تاثیرات رامو موسیقی می باشد. موسیقی در کودک سه بخش مهم از وجود او را به صورت همزمان به تکاپو می اندازد و آن عقل، احساس و جسم اوست. گوش دادن به موسیقی، کودکان را باهوش تر می کند یعنی اگر از سنین کودکی فرزندتان را در معرض موسیقی بگذارید به روند رشد ذهنی او کمک زیادی کرده اید اما مطمئنا این دسته از کودکان قابل مقایسه با کودکانی نیستند که به صورت فعالانه یعنی نواختن یک ساز به تمرین موسیقی پرداخته اند.
موسیقی برای کودکان مضر است یا مفید؟
موسیقی همانطور که تأثیرات خوبی برای کودکان دارد میتواند مضر هم باشد. ولی تأثیرات منفی آن بیشتر به فضای خانوادهها و جامعه بر میگردد و شاهد آن هستیم که گوش کودکان به موسیقیهایی عادت کرده که نه تنها تأثیرات مثبتی که ذکر شد را در کودکان به وجود نمیآورد، بلکه اثرات منفی بر ذهن و روان کودک میگذارد که میتواند موجب خشونت، پرخاشگری و انزوای کودکان شود. موسیقی باید باعث افزایش دقت، تمرکز و خلاقیت کودکان شود. امروزه اکثر موسیقیهای پاپی که در کشور وجود دارد اصلاً مضامین مناسبی برای کودکان ندارند و گوش دادن به آنها تأثیرات سوئی بر ذهن و روان کودک میگذارد پس خانوادهها باید در انتخاب موسیقی مناسب برای کودکان با دقت برخورد کنند.
موسیقی برای کودکان به صورت فردی مناسب است یا گروهی؟
امروزه موسیقی به دو شکل فردی و گروهی به کودکان آموزش داده میشود که اگر بیشتر بر جنبه آموزش گروهی تاکید شود میتواند اثرات مثبت فراوانی برای آنها داشته باشد. در واقع کودک زمانی که در جمعی قرار میگیرد موجب تقویت مهارتهای اجتماعی او میشود. هم چنین وقتی کودکی قطعهای را یاد میگیرد و در برابر خانواده یا دوستان خود مینوازد، اعتماد به نفس او را تقویت میکند.
کودکانی که به صورت گروهی به تمرین موسیقی می پردازند مهارت های اجتماعی بالاتری دارند. کودکان در خلال گروه موسیقی یاد می گیرند که با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند و مهم تر از همه در هماهنگی کامل با یکدیگر باشند. علاوه بر این کودک به صورت غیر مستقیم می آموزد که وقتی قطعه ای با مشارکت گروه نواخته می شود بسیار زیباتر از قطعه ای است که توسط او به صورت مجزا نواخته می شود، بر همین اصل مهارت دوست یابی در کودک شکل گرفته یکی از کارکردهای مهم نواختن موسیقی برای کودکان سرگرم نگهداشتن آنهاست.
نواختن یک ساز آنقدر فرزندتان را مشغول خود خواهد کرد که او کمتر به سراغ تماشای تلویزیون خواهد رفت. مهم تر از همه تمرین رامو موسیقی باعث ایجاد آرامش در کودک خواهد شد و اضطراب و استرس را از فرزندتان دور خواهد کرد. این کارکرد موسیقی کودک در دوران تحصیلی، کمک بزرگی به او خواهدکرد. و او را قادر به ایجاد ارتباطات اجتماعی مفید و سازنده می سازد.
مجموعه دانشگاه کوچک به عنوان بهترین پیش دبستانی در اصفهان با دارا بودن محیطی شاد و علمی، با استفاده از پژوهش های روان شناسی و مشاوره جهت پرورش کودک بر اساس تقویت هوش های نه گانه در خدمت شما عزیزان می باشد و هدف این مجموعه پرورش کودکانی شاد با هویت تحصیلی موفق است.