عادت های خوب چیست؟
عادت های خوب، رفتارها یا عاداتی هستند که برای فرد یا جامعه مفید هستند. آنها می توانند در زمینه های مختلف زندگی، از سلامت جسمی و روانی گرفته تا موفقیت تحصیلی و شغلی، تأثیر مثبت داشته باشند و ارتباط نزدیکی با انضباط و خودکنترلی کودک دارد.
اولین قدم برای رسیدن به موفقیت ایجاد یک عادت خوب در درون خود است. عاداتی که در سنین کودکی در فرد ایجاد میشود، پایه و اساس کاری را که قرار است در آینده انجام دهد را ایجاد میکند و به کودکان کمک میکند تا زندگی متعادلی داشته و در طول زندگی خود شاد و با انگیزه بمانند و آنها را تشویق میکند که همیشه کار خوب انجام دهند.
والدین نقش مهمی در آموزش عادت های خوب به فرزندان خود دارند. با ایجاد یک محیط حمایتی و ارائه الگوهای مثبت، والدین می توانند به فرزندان خود کمک کنند تا عادات خوب را درونی کنند بنابراین والدین باید در رفتار خود احتیاط نمایند و با توجه به موارد زیر عمل نمایند:
آموزش اخلاق خوب
کودک خود را برای شرکت در فعالیتهایی که تواناییهای ذهنی آن را رشد میدهد تشویق کنید.
تقویت روابط خانوادگی
کاری کنید که فرزندتان احساس کند بخشی از شماست. زمانهایی را به برنامههایی که سبب دور هم جمع شدن و یکپارچگی اعضای خانواده میشود، اختصاص دهید.
پاداش دهید
برای رفتارهای خوب کودکان پاداش تعیین کنید. این کار سبب افزایش انگیزه در کودکان میشود.
واقع بین باشید
کودکان ممکن است مرتکب اشتباهاتی شوند و نقش والدین در چنین شرایطی اینست که آن را تشویق کنند تا با تعیین اهداف واقع بینانه از اشتباهات خود درس بگیرند.
مستقل لباس بپوشند
استقلال بخش بزرگی از مهارت های سنی کودکان پیش دبستانی است! به کودکان یاد دهید خودشان لباس و کفش هایشان را بپوشند. این کار اعتماد به نفس کودکان را تقویت میکند.
گوش دهند
گوش دادن نیز مانند دیگر مهارت های زندگی باید به کودکان آموزش داده شود. یک از راه هایی که در این راه به والدین کمکم میکند گوش دادن متقابل به صحبتهای آنهاست. همچنین می توانید داستانهایی را درباره موضوعاتی که به آنها علاقهمند هستند بخوانید.
صبحانه خوب بخورند
صبحانه یکی از وعدههای غذایی مهم در طول شبانه روز است چرا که حداکثر انرژی را برای ما تامین میکند. به کودکان بیاموزید که صبحانه غذای مغزی (انواع میوه و سبزیجات) است و به قوی ماندن آنها و پیشگیری برخی از بیماریهای مزمن کمک میکند.
مسواک بزنند
بهداشت دندان یکی از مهمترین عادت های بهداشت فردی است که باید به کودکان خود آموزش دهید. کودکان در طول روز غذاهای مختلفی میخورند، از این رو باید دندانهایشان را تمیز کنند تا از پوسیدگی و خرابی آنها جلوگیری کنند. نحوه صحیح مسواک زدن را به فرزندتان بیاموزید و به او گوشزد کنید که دو مرتبه در روز مسواک زدن به سلامت دندانهایش کمک میکند.
فعالیت بدنی منظم
اگر کودک شما روزانه بیش از 2 ساعت از وقت خود را برای دیدن تلویزیون سپری میکند، باید مراقب باشید چرا که ممکن است سلامتی او را به خطر بیاندازد و دچار مشکلاتی مانند چاقی و خواب نامنظم و اختلال در توجه شوند. کودکان را تشویق کنید تا فعالیتهای بدنی متعدد داشته باشند. به عنوان مثال از آنها بخواهید در تمیز کردن اتاق، شستن اسباب بازیها شرکت کنند و همچنین عادت های خوب مانند ورزش و پیاده روی را در آنها پرورش دهید.
تمیز کردن کثیفی
پاکیزگی یکی از اصولی است که هر کودکی باید در سالهای اول زندگی خود بیاموزد. برای آموزش پاکیزگی میتوانید وسایل اطراف کودک را سازماندهی کنید. با مشاهده نظم وسایل در اطراف خود، سعی دارد برای حفظ نظم آنها اقدام کند. به مروز زمان در طی مراحل رشد، کودکان عادت میکنند هر وسیله را در جای خود قرار دهند و خراب کارهای خود را سامان دهی کرده و محیط را از زباله پاک سازند
سپاس گذاری
شکرگذار بودن از جمله عادت های خوب است که کودکان باید آن را یاد بگیرد. به کودکان خود بیاموزید برای همه چیزهای کوچک و بزرگ شکرگذار باشند و از واژه جادویی متشکرم استفاده کنند. یکی از راههایی که میتواند این عادت را در کودک تقویت کند خواندن کتاب و مجله کودک است که در آنها شعر و داستانهایی با مضمون شکرگذاری آورده شده است.
مطالعه روزانه
کودکی بهترین سن برای تقویت برخی از مهارتها مانند خواندن است. به فرزندتان کمک کنید کتاب یا مجله بخواند. خواندن نه تنها به رشد مهارتهای شنیداری او کمک میکند بلکه او را برای مراحل بعدی زندگی آماده میکند.
کمک به دیگران
فرزندان خود را طوری تربیت کنید که طبیعتی مفید داشته باشند. راه تواضع و سخاوت را به آنها نشان دهید. آنها را تشویق کنید تا در هر زمان و هر کجا که ممکن است به افراد نیازمند کمک کنند. در حضور فرزندانتان به مردم کمک کنید، چه یک دوست یا غریبه اما در عین حال به آنها گوشزد نمایید که مراقب غریبهها باشند.
دسته بندی عادت های خوب:
- عادات سالم: این شامل خوراکی و غذاهای سالم، ورزش منظم، خواب کافی و مدیریت استرس است.
- عادات اخلاقی: این شامل صداقت، احترام، کمک به دیگران و مسئولیت پذیری است.
- عادات تحصیلی: این شامل مطالعه منظم، مدیریت زمان و سازماندهی است.
- عادات شغلی: این شامل سخت کوشی، انعطاف پذیری و مهارت های حل مسئله است.
نکاتی در مورد آموزش این عادات:
در اینجا چند نکته برای والدین در مورد آموزش عادت های خوب به فرزندان خود آورده شده است:
- از الگوهای مثبت استفاده کنید.
فرزندان شما از شما یاد می گیرند، بنابراین مهم است که خودتان عادت های خوب را در زندگی خود داشته باشید.
- با فرزندان خود در مورد عادت های خوب صحبت کنید.
توضیح دهید که چرا این عادت ها مهم هستند و چگونه می توانند به فرزندان شما کمک کنند.
- به فرزندان خود کمک کنید تا عادات خوب را ایجاد کنند.
به آنها کمک کنید تا برنامه ریزی و اهداف تعیین کنند و برای رسیدن به آن تلاش کنند.
- از فرزندان خود حمایت کنید.
وقتی فرزندان شما تلاش می کنند تا عادت های خوب را ایجاد کنند، آنها را تشویق و حمایت کنید.
آموزش عادت های خوب به فرزندان یک فرآیند مداوم است. با صبر و شکیبایی و تلاش مداوم، می توانید به فرزندان خود کمک کنید تا عاداتی را در خود ایجاد کنند که برای آنها در طول زندگی مفید باشد.
مجموعه دانشگاه کوچک به عنوان بهترین مهدکودک در اصفهان با دارا بودن محیطی شاد و علمی، با استفاده از پژوهش های روان شناسی و مشاوره جهت پرورش کودک بر اساس تقویت هوش های نه گانه در خدمت شما عزیزان می باشد و هدف این مجموعه پرورش کودکانی شاد با هویت تحصیلی موفق است.